Дональд Туск. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Польщі оприлюднили "три стовпи" проекту для посилення кордонів із Росією та Білоруссю

У понеділок, 27 травня, Міністерство оборони Польщі презентувало деталі проекту "Східний щит". Він передбачає зміцнення кордонів країни з Росією та Білоруссю.

Про це повідомила агенція РАР.

"Національна програма стримування й оборони — це найбільша операція зі зміцнення східного флангу НАТО з 1945 року. Це стратегічна операція для безпеки Польщі", — наголосив міністр національної оборони Польщі Владіслав Косіняк-Камиш.

Він додав, що це реалізує "три стовпи", на яких уряд хоче базувати безпеку Польщі: сила польської армії, сила в союзах і соціальній стійкості.

Косіняк-Камиш наголосив, що для успішної реалізації проекту необхідний багаторічний план розвитку інфраструктури, який включає "укріплення, різні типи бар’єрів, а також найсучасніші системи моніторингу повітряного простору за кожним параметром, на кожній висоті".

Заступник міністра національної оборони Цезарій Томчик заявив, що вартість проекту "Східний щит" — 10 мільярдів злотих (2,5 мільярда доларів). Інвестицію мають співфінансувати з фондів ЄС і завершити до 2028 року.

"Нам потрібно захистити близько 700 кілометрів кордону, в тому числі 400 кілометрів з Білоруссю. Ми хочемо реалізувати цей проект швидко, він розпочнеться пізніше цього року. Прагнемо завершити його до 2028 року", — зазначив Томчик.

Завдання планують розподілити так: Міністерство внутрішніх справ і адміністрації займатимуться питаннями цивільного захисту та охорони кордону з погляду на гібридні загрози, Міністерство державних активів — питанням збройових компаній, які будуть партнерами в реалізації проекту, а Міністерство інфраструктури — питанням щодо доріг і підготовки території до можливої оборонної операції.

За даними Міноборони, реалізація програми "Східний щит" значно посилить опір держави військовим загрозам зі сходу, обмежить мобільність військ противника, забезпечивши при цьому більшу свободу дій і можливість виживання власних військ, а й цивільного населення.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща підтримує удари по військових об’єктах на території Російської Федерації з боку України. Країни Заходу повинні активніше підтримувати Київ у наданні допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.05.2024 17:12