Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

У Польщі пояснили, чому не збили російську ракету, яка перетнула їхній повітряний простір

Речник Оперативного командування Збройних сил Польщі Яцек Горишевський заявив, що польські військові не збили російську ракету, яка перетнула їхній повітряний простір вночі 24 березня, через те, що були впевнені, що вона поверне назад в Україну.

У коментарі видання RMF24 Горишевський розповів, що рішення про те, що війська Польщі не збиватимуть російську ракету, ухвалив командувач оперативного командування Збройних сил. 

"Рішення базувалося на інформації з наших радіолокаційних систем. Оцінка траєкторії, швидкості та висоти польоту ракети вказувала на те, що вона покине наш повітряний простір" — зазначив Горишевський.

До того ж речник Оперативного командування Збройних сил Польщі уточнив, що спроба збити ракету становила б більший ризик для місцевих мешканців, адже її залишки впали б на території країни й могли призвести до руйнувань та постраждалих серед населення.

"Ракета важить понад дві тонни, з яких 400 кілограмів — бойове навантаження. Після того, як ракета буде збита, її уламки впадуть на нашу територію. Сюди ж потраплять і залишки ефектора, який використовувався для збиття самої ракети", — сказав він.

Водночас посадовець зазначив, що у тому випадку, якби російська ракета летіла вглиб Польщі, військове командування могло б ухвалити рішення про її збиття за допомогою винищувачів F-16.

"Саме оперативний командувач Збройних сил оцінює ситуацію і уповноважений приймати таке рішення. З іншого боку, пілот винищувача, навіть отримавши дозвіл на збиття такої ракети, може не зробити цього в ситуації, коли розуміє, що її уламки можуть впасти на лікарню або школу. Місце падіння ракети також має значення для процесу прийняття рішення", — зауважив він.

Горишевський також додав, що країна-агресорка навмисно маневрує своїми ракетами так, щоб вони робили коло і вражали цілі в Україні із заходу.

Як відомо, у неділю, 24 березня, російська ракета під час масованого обстрілу України на 39 секунд залетіла на територію Польщі. В уряді сусідньої країни запевнили, що могли її збити, якби вона порушила повітряний простір іще далі вглиб країни.

У Польщі зазначили, що на постійній основі стежать за ситуацією на території України та завжди готова забезпечити безпеку польського повітряного простору.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністерство закордонних справ Польщі викликає російського посла Сергія Андрєєва "на килим" через порушення ракетою РФ повітряного простору країни, під час обстрілу України 24 березня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.03.2024 22:10