Фото: ілюстративе. Джерело: realgazeta.com.ua

У Польщі змінилися правила допомоги українським біженцям

У Польщі з понеділка, 1 липня, змінилися правила щодо допомоги українським біженцям. Домогосподарства, які приймають біженців, більше не зможуть отримувати фінансову допомогу, адже набула чинності зміна до закону про допомогу громадянам України.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацєй Дущик, пише PolskieRadio.pl.

Зазначається, що домогосподарства, які прийняли у себе громадян України вже не зможуть отримувати 40 злотих за кожний день, за кожну особу, що проживає на їхній території. 

"На жаль, тут ми вже мали справу з дуже великими зловживаннями, тому ми вирішили цю систему остаточно призупинити. Але, звісно, кожна особа, яка перебуває у дуже складній гуманітарній ситуації матиме змогу і надалі отримувати підтримку, але вже у місцях спільного проживання", — наголосив Дущик.

Також посадовець додав, що виплата допомоги в розмірі 300 злотих для нових біженців призупинена, адже, за його словами, нових біженців небагато.

"Ця система на нашу думку, а також на думку багатьох спостерігачів, здається не виправдана. Але, не дай Боже, коли б в Україні трапилося щось погане, то всі ці інструменти ми дуже швидко зможемо знову повернути на основі міністерських розпоряджень", — додав Дущик. 

Видання наголошує, що у Польщі тимчасовий захист для українців діє до 30 вересня 2025 року та дає можливість змінити статус з тимчасового захисту на тимчасове проживання у Польщі на три роки.

Нагадаємо, раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що Європейський Союз повинен виділяти таким країнам, як Німеччина, які приймають багато українських біженців, більше коштів. Варто зазначити, що обговорення питання щодо біженців з України в Німеччині набрало обертів в останні місяці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.07.2024 10:22