Фото ілюстративне зі соцмереж

У Раді озвучили важливу умову для залучення засуджених до ЗСУ

Для залучення засуджених до служби у Збройних силах України потрібна обов'язкова згода не лише їх самих, а й командирів частин, де створять такі окремі спеціальні підрозділи. Це передбачає ухвалений парламентом у першому читанні законопроект про мобілізацію.

Про це розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, яка є однією з ініціаторок цієї законодавчої ініціативи.

За її словами, законопроект запроваджує можливість за згодою засудженого проходити службу у війську після медичної перевірки фізичного та психічного стану.

"Також обов’язково потрібно отримати згоду від командира військової частини, у якій формуватимуть підрозділи із засудженими. Коли є всі ці згоди, то саме суд розглядатиме можливість дострокового звільнення для підписання контракту із ЗСУ", — сказала Шуляк.

Парламентарка пояснила, в документі передбачено, що засуджені перебуватимуть на спеціальному обліку, адміністративний нагляд за ними здійснюватиме командир частини.

"У нас із колегами відбулася дискусія щодо того, чи всі засуджені можуть проходити службу у лавах ЗСУ. Верховна Рада підтримала той варіант законопроекту, в якому забороняється мобілізація тих засуджених, які скоїли злочини проти основ національної безпеки України, колаборантів, людей, які скоїли вбивства чи вчинили інші важкі злочини. Наразі триває дискусія щодо розширення цього переліку, зокрема, обговорюється питання, щоби засуджені корупціонери не змогли долучатися до війська", — додала Шуляк.

Вона висловила сподівання, що до другого читання народні депутати знайдуть консенсусне рішення.

"Залежно від рівня своєї військового вишколу, засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів. Зараз ми вимушені ухвалювати непопулярні рішення, які не зможуть на 100% влаштувати наших громадян, але ми зосереджуємо всі наші сили, всі ресурси для досягнення єдиної мети — перемоги над агресором", — наголосила депутатка.

Шуляк нагадала, що законопроект про можливість мобілізації засуджених розробляли спільно з Генеральним штабом, Міністерством оборони, Міністерством юстиції, також залучали членів профільного комітету, що займається питаннями правоохоронної діяльності.

Нагадаємо, наприкінці березня міністр юстиції України Денис Малюська розповідав, що кількість засуджених осіб, яких можуть призвати до ЗСУ, визначить фінальний варіант документа та голосування у парламенті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.04.2024 14:19