Фото: соцмережі

У Раді закликали ООН виконати норми Римського статуту та затримати Путіна

У понеділок, 20 березня, депутати Верховної Ради України закликали ООН та парламенти країн світу до виконання Римського статуту та затримання президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

"Рада закликала ООН та парламенти країн світу щодо виконання Римського статуту та затримання Путіна. "За" - 335", – зазначив Гончаренко.

Крім того, у Раді закликали і Організацію Об'єднаних Націй, і парламенти всіх країн-членів цієї інституції виконати рішення Палати попереднього провадження МКС про видачу ордера на арешт Путіна та російської дитячої омбудсмена Марії Львової-Бєлової та забезпечити їх потрапляння до Гааги.

Водночас українські депутати закликають продовжувати жорсткий санкційний тиск на агресора через вторгнення в Україну.

Також у Верховній Раді вважають, що усі країни світу мають надати максимально можливу підтримку діяльності Міжнародного центру з кримінального переслідування злочину агресії проти України і посилити розслідування воєнних злочинів РФ проти українського народу.

Не менш важливим, на думку представників українського парламенту, є зусилля світу у створенні міжнародного механізму з відшкодування шкоди або збитків, завданих внаслідок російської агресії.

Що відомо про рішення суду в Гаазі

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Раніше очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін заявив, що російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Також повідомлялось, що можливість перебувати в інших країнах світу для російського диктатора Володимира Путіна стала проблемною.

У Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна. Для країни-агресора такі документи не мають жодного значення.

Нагадаємо, Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду і зобов’язана видати ордер на арешт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.03.2023 15:47