Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У світі змінилися ціни на зернові: в ООН розповіли про тенденції на ринку

Зниження цін на пшеницю пов'язане зі збором урожаю в північній півкулі Землі, зокрема, в Україні. Тож світовий індекс цін на зернові знизився у червні.

Про це повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН. Там зазначили, що індекс цін на зернові в червні в середньому становить 115,2 пункту, що на 3% нижче за травень і на 9% нижче за червень 2023 року.

Організація спрогнозувала кращі перспективи виробництва в деяких основних країнах-експортерах, зокрема, в Казахстані й Україні. А ще зниження цін відбулося завдяки тимчасовій забороні на імпорт з боку Туреччини.

Експортні ціни на кукурудзу також знизилися в червні — завдяки збиранню врожаю в Аргентині та Бразилії та більшим посівним площам цієї культури в США.

Серед інших зернових у червні також знизилися світові ціни на ячмінь і сорго. Індекс на рис у червні продемонстрував помірне зниження.

У цілому Індекс продовольчих цін у червні 2024 року склав 120,6 пункту та не змінився відносно травня: зростання індексів цін на рослинну олію, цукор і молочні продукти врівноважило зниження індексу цін на зернові, тоді як індекс цін на м'ясо майже не змінився.

Нагадаємо, макроекономічний і монетарний огляд НБУ липня 2024 року засвідчив, що у травні в Україні споживча інфляція пришвидшилася на 3,3%, проте залишалася нижчою за траєкторію прогнозу Національного банку України. Річна інфляція сягає 5,0%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.07.2024 16:07