Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні здорожчала низка товарів: НБУ назвав причини прискорення інфляції

У травні в Україні споживча інфляція пришвидшилася на 3,3%, проте залишалася нижчою за траєкторію прогнозу Національного банку України. Річна інфляція сягає 5,0%.

Про це стало відомо з Макроекономічного та монетарного огляду НБУ липня 2024 року.

Зазначається, що споживча інфляція пришвидшилася й у червні. В Нацбанку це пояснюють  поступовим вичерпанням ефекту від торішніх врожаїв та ефектами перенесення девальвації гривні. Водночас річна інфляція зросла приблизно до 5,0%, тобто цілі центробанку.

НБУ інфляція

Інфографіка: НБУ

Варто наголосити, що ціни знижувалися на харчові продукти, насамперед йдеться про сирі продукти, адже завдяки їх чисельній пропозиції в умовах теплої погоди на початку цього року, а також ефектам від значних врожаїв 2023-го та переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок.

Також спостерігалося зниження цін на овочі борщового набору та овочі нового врожаю. Відновлення у тваринництві підтримувало зниження цін на яйця та стримувало підвищення цін на молоко та м'ясо. Зокрема, вартість картоплі та буряка, як і ціни на окремі фрукти залишалися високими через обмежену пропозицію продукції високої якості.

НБУ інфляція

Інфографіка: НБУ

У Нацбанку додають, що, ймовірно, під впливом курсового чинника непродовольчі товари також дешевшали, проте повільніше. Щодо вартості послуг, то вона у порівнянні з квітнем не змінилася.  

"З одного боку, зменшувався тиск з боку витрат на харчову сировину, а з іншого – зберігався тиск з боку витрат на оплату праці", — наголосили в НБУ.

Водночас у травні продовжилось зростання цін на пальне. Така тенденція відображала виснаження попередніх запасів, які були завезені за нижчою ціною, а також послаблення обмінного курсу гривні та подорожчання нафти на світових ринках.

НБУ інфляція

Інфографіка: НБУ

Також продовжилось зниження цін на спиртні напої. В НБУ це пояснюють зниженням тиску через витрати бізнесу на сировину та адміністративні витрати, а також конкуренцію тіньової пропозиції. Проте ціни на тютюнові вироби пришвидшили зростання у ціні. Адміністративну інфляцію надалі стримував мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. Варто наголосити, що згідно з прогнозами НБУ, з червня очікується зростання адміністративної інфляції у зв'язку з підвищенням тарифів на електроенергію для населення.

Нагадаємо, 4 липня Андрій Пишний під час засідання фінансового комітету Верховної Ради повідомляв, що НБУ планує ввести обмеження карткових переказів та запровадити граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. Він додав, що в Нацбанку не змінили своєї думки щодо цього питання, тому рішення про обмеження карткових переказів буде ухвалено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.07.2024 09:37