Протест українців у Вроцлаві. Джерело: In Poland

У Вроцлаві українці протестували під консульством: їм не видають паспорти у ДП "Документ"

У суботу, 27 липня, у польському Вроцлаві відбулась акція протесту під Генеральним консульством України. Близько 30 осіб вийшли на маніфестацію, аби звернути увагу дипломатичної установи на проблему з невидачею закордонних паспортів державним підприємством "Документ".

Про це повідомив сайт In Poland. Там зазначили, що державна організація отримала оплату за послугу, але паспорти, замовлені людьми ще до введення змін у законодавстві, ніхто досі не отримав. Оплата складала понад 500 злотих.

Учасниками акції були як чоловіки, так і жінки. Чоловіки тримали плакати польською й українською мовами з написами "Нам потрібна допомога", "Допоможіть нам отримати наші документи, які незаконно утримує ДП "Документ", "Законне право на легальне перебування".

Організатором акції виступила Олена Журавльова, бо, за її словами, багато хто просив її офіційно оформити проведення заходу. Вона розповіла, що таким чином вони хочуть отримати сприяння від Генконсульства у розв’язанні проблеми з неотриманням паспортів.

"Багато чоловіків, які подавали на паспорти в лютому-березні 2024 року, досі їх не отримали. Хоча час виготовлення паспорта складає три місяці. І все було, поки не з’явилися зміни в законодавстві. Ми хочемо, аби Генконсульство розібралося та надало відповідь, чому громадяни не отримали паспорти", — зазначила вона.

За її словами, вони зверталися до українського омбудсмена, до самого ДП "Документ", Міграційної служби України. Від останнього отримали відповідь, що це технічний збій. Попри те, що є порядок дії під час виникнення технічного збою та видачі документів, жодна організація так і не відповіла їм, чому досі документи утримують і не видають людям.

До учасників акції очікувано ніхто не вийшов, тому що вона відбулась в вихідний день. За словами Олени, перед початком акції відбулася провокація. Декілька осіб прийшли з провокаційними плакатами. Вона звернулась до поліції, і провокатори покинули місце проведення заходу та викинули плакати до смітника.

Нагадаємо, що зараз Польща працює над тим, щоби залучити до підтримки легіону з українців за кордоном, яких тренуватимуть у Польщі, інші європейські держави. Анонсоване створення такого військового підрозділу вже викликало чималий інтерес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.07.2024 21:21