Фото: КОВА

У ЄС не погодили допомогу Україні на 50 млрд євро: у чому причина

Лідери Європейського Союзу не змогли ухвалити рішення щодо надання Україні траншу допомоги у розмірі 50 мільярдів євро.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що на саміті 27 національних лідерів Європейського союзу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти надання траншу нашій державі.

У виданні наголосили, що це було перше обговорення на найвищому рівні в ЄС щодо збільшення довгострокового бюджету на 2021-2027 роки, який заплановано на грудень. Єврокомісія попросила країни-члени 100 мільярдів євро, з яких половина призначена для України.

Угорський прем'єр Віктор Орбан сказав, що не підтримає виділення грошей, якщо не побачить "дуже обґрунтовану пропозицію".

"Те, що нам запропонували... не підходить. Тому поки що ми це відхилимо. Побачимо, до чого ми прийдемо в грудні", — сказав він.

Також на зустрічі у Брюсселі новий глава уряду Словаччини Роберт Фіцо висловив сумніви щодо надання нової фінансової підтримки Україні. Свою позицію він аргументував якимись корупційними ризиками.

Інші країни з ним не погодились, а президент Литви Гітанас Науседа сказав, що запропонованих 50 мільярдів євро для України буде навіть мало.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський Союз відстає від своїх планів надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня. Наразі він виконаний лише на 30%. Виходячи з обсягу контрактів, підписаних на сьогодні, ЄС ризикує не досягнути своєї цілі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.10.2023 09:59