Фото: Пітер Стано. Джерело: скріншот із відео

У ЄС заявили про безпрецедентне втручання у вибори в Молдові з боку Росії

Референдум у Молдові щодо вступу до Європейського Союзу та президентські вибори відбулися в умовах "безпрецедентного втручання" з боку Росії.

Про це заявив речник Європейського Союзу Пітер Стано на прес-конференції у Брюсселі, передає "Укрінформ".

"Ми дуже уважно спостерігали за обома голосуваннями — під час референдуму та президентських виборів у Молдові, яка є дуже важливим партнером для Європейського Союзу. Ми відзначили, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання та залякування з боку Росії та її проксі, з метою дестабілізувати демократичні процеси у Республіці Молдова. Ми очікуємо на оголошення остаточних офіційних результатів обох голосувань, а також на висновки спостерігачів за виборами БДІПЛ/ОБСЄ, і після цього висловимо нашу формальну реакцію", — сказав Стано.

Він уточнив, що зовнішнє втручання та інформаційні маніпуляції країни-агресорки мають багато "облич та форм", і застосовувалися проти Молдови задовго до дня голосування. Так, маріонетки РФ намагалися підкупити виборців, а також активно поширювали свою пропаганду на території країни.

"Після початку злочинної агресії Росії проти України Молдова також опинилася під ударом… ЄС отримує таку інформацію від влади Молдови, від делегації ЄС та від країн-членів, які мають посольства в країні. Тож ми маємо можливість отримувати (правдиву) інформацію, з якою працюємо, і ми можемо говорити, що Молдова постає перед дійсно безпрецедентними спробами залякування та зовнішнього втручання Росії та її проксі", — заявив речник ЄС.

Стано також зауважив, що з такою ворожою діяльністю з боку Москви стикається не лише Молдова, а й інші країни. Журналісти своєю чергою поцікавилися, чи проводить РФ свою підривну діяльність перед виборами у Грузії. Натомість речник ЄС зазначив, що ситуація в Грузії відрізняється від ситуації в Молдові, оскільки саме представники влади Грузії почали використовувати дезінформацію проти Європейського Союзу, що призвело до певного повороту у відносинах між ЄС і Грузією.

"Ми сподіваємося, що буде можливим відновити повномасштабне співробітництво із владою Грузії, якщо наступні вибори в країні будуть вільним, справедливими та відповідатимуть міжнародним і європейським стандартам", — додав речник ЄС.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Андрій Сибіга привітав Молдову з тим, що країна проголосувала на референдумі за своє європейське майбутнє. Він заявив, що євроінтеграції України та Молдови альтернативи немає.

Варто зауважити, що, за результатом обробки 100% протоколів, на президентських виборах у Молдові більшість голосів набрала чинна президентка Майя Санду. Її основним опонентом став Олександр Стояногло.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.10.2024 09:30