Колаж TrueUA

У Євросоюзі змінять модель фінансування військової допомоги Україні: з чим це пов’язано

Постійні вето з боку Угорщини змусили Європейський Союз відійти від нинішньої моделі фінансування військової підтримки України. Йдеться про функціонування Європейського фонду миру.

Про це повідомили польські журналісти з RMF24, посилаючись на власні джерела.

У середу наступного тижня посли ЄС нібито повинні досягнути політичної згоди щодо умов надання Україні європейської частки допомоги у кредиті на 50 мільярдів євро з використанням доходів від заморожених російських активів.

Йдеться про кредит від G7, у межах якого Європейський Союз планує надати Україні до 35 мільярдів євро.

Проект рішення передбачає, що значна частина коштів буде спрямована на програми, що фінансуються з бюджету Євросоюзу, та лише 5% — у Європейський фонд миру, з якого Євросоюз компенсує країнам-членам вартість переданої Україні військової допомоги. Для рішення вистачить простої більшості, тож Угорщина не зможе заветувати його.

Постійні перешкоди з боку Будапешта є однією з причин, чому в Європейському Союзі планують відійти від використання Європейського фонду миру як основного інструмента військової підтримки України.

Досі близько 90% коштів із доходів від заморожених активів російського центрального банку спрямовували на підтримку України саме через Фонд миру: у ЄС погодили таке рішення у червні, обійшовши опір Угорщини, та за місяць перерахували туди перший транш.

Нагадаємо, у вересні посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова заявляла, що, за реалістичними прогнозами, які роблять європейські політики, Україна може вступити до Європейського Союзу до кінця цього десятиліття. Але для цього потрібна політична ратифікація в усіх країнах-членах організації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.10.2024 19:53