Українсько-угорська зустріч в Ужгороді. Джерело: Telegram Андрія Єрмака

У Зеленського розкрили подробиці перемовин з Угорщиною щодо питання нацменшин

В української делегації відбулася "відверта розмова" з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто під час візиту останнього в Ужгород у січні 2024 року. Її наслідком стало висунення Будапештом вимог стосовно прав угорської меншини.

Про це розповів керівник Офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв’ю "Європейській правді". Він зазначив, що тоді за участю також міністра закордонних справ Дмитра Кулеби відбулася "дуже відверта розмова".

"І ми сказали: дивись, ви хочете повернутися максимально до законодавства, яке було декілька років тому. У нас є чітке розуміння, в яких питаннях це неможливо. Але поясніть, у чому ви бачите проблему зараз? І ми готові шукати вихід, виходячи водночас із того, що угорська спільнота на Закарпатті — це насамперед українські громадяни", — додав він.

За словами керівника Офісу президента, Сійярто також запевнили, що Україна готова піти назустріч Угорщині в питаннях, де не бачить ризиків, а десь — готова запропонувати компромісні рішення.

"Для цієї роботи ми створили групу, до якої входять усі профільні міністри. Вони про це говорять, робота триває. І я знаю, що прем’єр Віктор Орбан відзначив під час зустрічі з нашим президентом, що він позитивно оцінює те, як відбувається ця розмова", — підсумував Єрмак.

Він додав, що єдиною червоною лінією в цих переговорах із Будапештом є "наші національні інтереси".

Як відомо, наприкінці січня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час візиту до Ужгорода передав українській стороні список із 11 вимог, які мають гарантувати права угорської нацменшини в Україні. Ці вимоги включили до переговорних рамок щодо вступу України в ЄС.

Нагадаємо, Єрмак також запевнив, що запрошення на другий Саміт миру представника Росії, якому передадуть напрацьований план руху до миру, не варто трактувати як початок перемовин України з Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.08.2024 22:55