Ігор Жовква. Джерело: Офіс президента України

У Зеленського розповіли, як Україна працює над виконанням 11 вимог Угорщини щодо прав нацменшин

Україна продовжує роботу для втілення 11 вимог, які озвучила Угорщина на початку року. Йдеться про гарантії прав для угорської національної меншини.

Про це розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

На запитання про прогрес у виконанні вимог угорської сторони, які передбачають відновлення прав національних меншин до рівня 2015 року, Жовква сказав, що "Україна працює над цим питанням".

"Є так звані 11 кроків. Більшість із них уже близька до розуміння – як їх виконувати, скажімо так. І це, до речі, не моя оцінка, а оцінка угорської сторони. Але ще потрібен не тільки час, але й розуміння, що це не єдине питання в наших відносинах. І тут не може бути якоїсь прив'язки", — зазначив заступник голови Офісу президента.

Він додав, що в Україні над виконанням угорських вимог працює "команда на різних рівнях", експертна група, а також керівник Офісу президента. Жовква окремо запевнив, що Україна й далі відкрита до візиту угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана та "налаштована на позитивний результат".

Як відомо, наприкінці січня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час візиту до Ужгорода передав українській стороні список із 11 вимог, які мають гарантувати права угорської нацменшини в Україні. Ці вимоги включені до переговорних рамок щодо вступу України в ЄС, остаточно затверджених 21 червня.

Нагадаємо, декілька днів тому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина домоглася включення всіх своїх умов у переговорні рамки. На основі цього відбуватимуться перемовини про вступ України до Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.06.2024 18:56