Петер Сійярто. Джерело: Facebook

Угорщина несподівано розблокувала переговори про вступ України в ЄС: у чому причина

Угорщина розблокувала початок переговорів щодо вступу України в Європейський Союз. У Будапешті пояснили такий крок "виконанням вимог країни".

Про це у своєму Facebook повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Посадовець наголосив, що йдеться про права угорської нацменшини на Закарпатті.

"Наша позиція з самого початку полягала в тому, що повага до прав національних меншин має бути передумовою для будь-якого подальшого прогресу. Деякі держави-члени не хотіли чути про цю умову, але ми чітко дали зрозуміти, що наполягаємо на відновленні прав меншин зберігати свою національну ідентичність, користуватися рідною мовою та навчатися рідною мовою", — йдеться у повідомленні Сійярто.

Він також зазначив, що у Брюсселі пройшли гарячі дискусії та було досягнуто низки домовленостей: всі умови Будапешта були включені в рамковий документ для переговорів з офіційним Києвом.

"Тож тепер ми маємо документ з Брюсселя, в якому йдеться про те, що Україна повинна повернути угорцям Закарпаття права, відібрані у них за останні роки", — резюмував міністр угорського МЗС.

Нагадаємо, у квітні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз має зосередити зусилля на завершенні вступу країн Західних Балкан. А "східним розширенням" варто займатися вже після цього.

Також міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо миру в Україні. Будапешт пояснив це тим, що нібито в документі не врахували позицію Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2024 18:25