Петер Сійярто. Джерело: Facebook

В Угорщині зробили заяву щодо зняття вето на початок переговорів України про вступ до ЄС

Угорщина домоглася включення всіх своїх умов у переговорні рамки. На основі цього відбуватимуться перемовини про вступ України до Європейського Союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, залишивши відповідний допис на своїй Facebook-сторінці. Він запевнив, що після "запеклих дискусій" в Євросоюзі погодилися, щоб у переговорних рамках для України містилися всі вимоги Угорщини стосовно дотримання прав національних меншин.

"Деякі держави-члени не хотіли чути про цю умову, але ми чітко дали зрозуміти, що наполягаємо на відновленні прав меншин зберігати свою національну ідентичність, користуватися рідною мовою та навчатися рідною мовою", — прокоментував він.

Угорський міністр закордонних справ додав, що в переговорних рамках вказано, що Україна "повинна повернути угорцям Закарпаття права, відібрані у них за останні роки".

Як відомо, раніше постійні представники держав-членів Євросоюзу принципово схвалили переговорні рамки для переговорів про вступ України, а також Молдови. Рішення послів ЄС означає, що 25 червня, як і планувалося, відбудеться міжурядова конференція, яка дасть офіційний старт переговорам про вступ України та Молдови до Європейського Союзу.

Угорщина на рівні постійних представників блокувала ухвалення рішення, кажучи про "замалий прогрес, зроблений Україною щодо національних меншин". Водночас Єврокомісія ще на початку червня надала позитивну усну оцінку щодо прогресу євроінтеграційних реформ України та Молдови.

Нагадаємо, що 14 червня ввечері Національна виборча комісія Угорщини оголосила про перемогу чинного мера Будапешта Гергея Корачоня на місцевих виборах. При цьому його відрив від другого місця склав лише 41 голос.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2024 12:33