Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Україна домовилася з Туреччиною продовжити "транспортний безвіз": названо терміни

У четвер, 29 вересня, Україна та Туреччина продовжили угоду про лібералізацію вантажних перевезень між країнами. "Транспортний безвіз" діятиме щонайменше до завершення війни.

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України провела засідання Змішаної комісії з перевезень з Міністерством транспорту та інфраструктури Туреччини. Результат роботи — продовження лібералізації вантажних перевезень", — йдеться у повідомленні.

Так, "транспортний безвіз", або ж лібералізація вантажних перевезень з Туреччиною, містить двосторонні вантажні перевезення та перевезення транзитом.

"Вдячний турецьким колегам за конструктивну співпрацю для розвитку економік обох країн. Продовження лібералізації вантажних перевезень — це приклад ухвалення рішень на основі цифр та реальних показників щодо позитивного впливу на ринок двосторонніх перевезень. З усього експорту, що ми поставляємо до Туреччини, близько 15% — автомобільним транспортом. Турецькі компанії імпортують до нас саме автомобільним транспортом майже 60% з усього обсягу товарів", — заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

У міністерстві пояснили, що для виконання вантажних і транзитних перевезень між Україною та Туреччиною не потрібно дозволів. Домовленості також містять бездозвільний проїзд для порожнього вʼїзду вантажівок. 

Варто додати, що лібералізація вантажних перевезень, тобто можливість виконувати перевезення без потреби у спеціальних дозволах доступна до 35 країн, включно з країнами Європейського Союзу. Лише торік команді Міністерства відновлення вдалось домовитись про таку можливість з Норвегією, Північною Македонією та продовжити відповідну угоду з Молдовою.

Нагадаємо, у вересні минулого року Україна та Молдова продовжили угоду про лібералізацію вантажних перевезень між країнами до кінця 2025 року. Документ передбачає можливість виконувати двосторонні та транзитні перевезення автомобільним транспортом без спеціальних дозволів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.02.2024 20:30