Фото: росЗМІ

Україна могла перетнути ядерну "червону лінію" Путіна, — Newsweek

Україна могла перетнути ядерну "червону лінію" російського диктатора Володимира Путіна. Це, ймовірно, відбулося під час атаки дронів на загоризонтний радар 29B6 "Контейнер".

Про це повідомило американське видання Newsweek.

Зауважимо вранці 17 квітня російське міноборони прозвітувало про збиття безпілотників над територіями Республіки Мордовія та Татарстану. Згодом стало відомо, що безпілотники атакували військову частину РФ у місті Ковилкіно. Ціллю удару БпЛА став загоризонтний радіолокатор 29Б6 "Контейнер" із дальністю виявлення цілей близько 3000 кілометрів та висотою виявлення понад 100 кілометрів.

"Атаки безпілотників на російський радар, можливо, перетнули одну з червоних ліній Москви для потенційного використання ядерної зброї — "зрив дій у відповідь ядерних сил", згідно з формулюванням указу, підписаного президентом Володимиром Путіним у 2020 році", — пише видання.

Відтак, на думку Newsweek, якщо внаслідок дронової атаки дійсно постраждала радіолокаційна система "Контейнер", то це може відповідати одній з "умов, що визначають можливість застосування Російською Федерацією ядерної зброї", як зазначено в указі президента РФ. Зокрема, йдеться про "отримання достовірної інформації про пуски балістичних ракет по територіях Російської Федерації та її союзників", а також "застосування противником ядерної зброї або інших видів зброї масового ураження на територіях Російської Федерації та її союзників".

Серед інших критеріїв також є "вплив противника на критично важливі державні чи військові об’єкти Російської Федерації, вихід з ладу яких призведе до зриву дій у відповідь ядерних сил", а також "агресія проти Російської Федерації із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозою саме існування держави".

"Загроза ядерної ескалації — чи то через ядерну зброю, чи через аварію на одній із багатьох цивільних атомних електростанцій у зоні бойових дій — нависла над повномасштабним вторгненням Росії в Україну з його початку в лютому 2022 року", — додали у виданні.

Нагадаємо, раніше Генеральний штаб Збройних сил України попереджав, що війська країни-агресорки готуються до проведення чергової провокації на Запорізькій атомній електростанції під фальшивим прапором. До того ж у Генштабі наголосили, що допоки російські терористи знаходяться на ЗАЕС, тримають там свою бойову техніку та мають можливість проводити свої операції, безпека станції не може бути гарантована.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.04.2024 19:35