Фото: Inna Bogatykh / Facebook

Україна націоналізує "Мотор-Банк" Богуслаєва, — Мін'юст

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) підтвердила попереднє рішення суду про стягнення в дохід держави активів колишнього народного депутата та президента "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва, який перебуває під санкціями. Йдеться про фінансову установу "Мотор-Банк".

Як зазначила прес-служба Мін'юсту, згідно з рішенням ВАКС, в дохід України серед іншого стягнуто 100% АТ "Мотор-Банк". У підсумку було частково задоволено позовну заяву Міністерства.

"В Україні тепер на один державний банк більше! Чому? Санкційні активи", — йдеться у заяві заступниці міністра юстиції Інни Богатих.

Державні банки в Україні

До 2023 року в Україні було чотири державні банки — "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укрексімбанк" та "Укргазбанк". Надалі держава встановила контроль над "Сенс Банком" та "PIN банком". Тепер у переліку націоналізованих установ з'явився й "Мотор-Банк".

Справа В'ячеслава Богуслаєва: що відомо

У серпні 2022 року колишній керівник підприємства "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв обговорював таємний план для реалізації схеми постачання двигунів у РФ через Китай зі своїм підлеглим — начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою. Також було оприлюднено нові факти злочинної діяльності колишнього президента АТ "Мотор Січ" В’ячеслава Богуслаєва. Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили дані, які вказують на можливу співпрацю Богуслаєва з країною-агресором.

10 травня 2023 року В’ячеслав Богуслаєв попросив додати його до списку на обмін з Росією. Йому інкримінують пособництво державі агресору, колабораційну діяльність, сприяння діяльності терористичної організації та протидію ЗСУ.

Як відомо, 22 січня Мін'юст подав позов до ВАКС про стягнення в дохід держави активів Богуслаєва та Кононенка. Відомство просило стягнути у цих осіб, пов’язаних бізнес-зв’язками, понад 30 одиниць нерухомого майна (житлових / нежитлових приміщень, земельних ділянок), корпоративні права більше ніж 10 юридичних осіб, серед яких 100% частки у статутних капіталах ТДВ СК "Мотор-Гарант", ТОВ "Вінницький авіаційний завод", ТОВ "Вертольоти МСБ", 2 000 000 штук простих іменних акцій емітента акціонерного товариства "Мотор-Банк", їх частки в статутному капіталі ТОВ "Фірма "Жекон", а також грошові кошти на рахунках в АТ "ПУМБ" та АТ "Мотор-Банк", майнові права, зокрема на торговельні марки та патенти на промислові зразки, а також чималу кількість вогнепальної зброї.

Нагадаємо, що 17 квітня колишньому президенту компанії "Мотор Січі" В'ячеславу Богуслаєву продовжили запобіжний захід. Він мав перебувати під вартою до 10 червня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.06.2024 21:59