Фото: ілюстративне. Джерело: Міністерство оборони України

Україна отримає від Литви та Швеції техніку для розмінування на 22 млн євро

Литва спільно зі Швецією узгодила закупівлю техніки для підтримки потреб України у сфері розмінування. Задля реалізації цієї мети Вільнюс виділяє 15 мільйонів євро, а Стокгольм — сім мільйонів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони України, рішення про закупівлю пікапів та вантажних автомобілів для командування сил підтримки Збройних сил України та Держспецтрансслужби ухвалили на зустрічі партнерів коаліції, яка пройшла у столиці Ісландії Рейк'явіку.

"Учасники обговорили перелік закупівель для поточного гуманітарного та бойового розмінування, а також проект розвитку спроможностей підрозділів розмінування Міноборони та ЗСУ на період до 2034 року", — зауважили у міністерстві.

Зазначається, що українська делегація подякувала партнерам за підтримку у сфері бойового та гуманітарного розмінування.

Раніше, а саме у липні, Сполучені Штати Америки передали Україні нове обладнання для розмінування. Його вартість — 5,8 мільйона доларів. Так, до переданого обладнання увійшли чотири платформи для розмінування GCS-100 з дистанційним керуванням і навісним обладнанням, запасні частини, мобільні станції технічного обслуговування, а також вантажівки, причепи та крани для транспортування машин на місцевість.

Також передано чотири броньовані екскаватори, транспортні засоби та засоби індивідуального захисту. Відомо, що з жовтня 2022 року в межах цієї спільної ініціативи 1 076 українських державних саперів пройшли навчання для здобуття різних базових, середніх і просунутих навичок технічного розмінування. США виділили на цю ініціативу 118 мільйонів доларів США, а Канада — 12,5 мільйона канадських доларів.

Нагадаємо, у вересні Литва оголосила про надання Україні нового пакета військової допомоги. Наша держава отримає від союзників боєприпаси, логістичне обладнання та іншу техніку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2024 05:32