Андрій Юсов. Джерело: "Армія Inform"

Україна подає запити на повернення тіл полонених, які начебто перебували на борту літака Іл-76: як реагує Росія

Україна вже неодноразово подавала запити на повернення тіл військовослужбовців, яких нібито переправляли в літаку Іл-76 для обміну полоненими. Однак Росія жодним чином не реагує на них.

Про це повідомило "Суспільне" з посиланням на коментар представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Юсова.

Як відомо, 24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. У Міноборони Росії заявили, що на борту перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін. 1 лютого представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Україна зверталася до Росії стосовно повернення тіл полонених, що, як стверджували кремлівські пропагандисти, нібито загинули внаслідок трощі російського літака Іл-76, однак держава-агресор не реагує на запити.

Представник ГУР тоді пояснив, що у межах обміну 31 січня додому повернулись українці, яких мали обміняти 24 січня — за винятком 65 людей зі списку, що оприлюднили підконтрольні Кремлю пропагандисти Росії.

Речник тоді наголосив, що в Україні статус цих 65 воїнів, яких росіяни оголосили нібито загиблими, не змінювався — вони вважаються військовополоненими.

"Щодо інформації про загибель — так, Україна зверталась і продовжує звертатись щодо передачі тіл. Поки що російська сторона на це не йде", — наголосив Юсов.

Пізніше секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що на борту російського військово-транспортного літака Іл-76, який впав 24 січня у Бєлгородській області РФ, не було українських військовополонених.

"Справді, в Росії зазнав катастрофи літак. Чи були там наші полонені, я вам точно можу сказати — ні. Кажу це на основі того досвіду, який у нас був після Тегерану, та на основі того, що відбувалося далі. Якби це насправді сталося, то кількість біологічного матеріалу, те, що називається, скажімо так, загиблі, було б у значній кількості", — зазначив Данілов.

Секретар РНБО наголосив, що якби загибель полонених була правдою, то росіяни обов'язково б скористалися цією ситуацією та зафільмували її.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що список військовополонених, які нібито перебували на борту військового літака Іл-76, який розбився у Бєлгородській області 24 січня, містить "неточності".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, 30 січня представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Росія не виявляла готовності передати Україні тіла полонених, які нібито були на борту російського Іл-76, що розбився у Бєлгородській області 24 січня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.02.2024 16:59