Фото ілюстративне зі соцмереж

Україна потрапила у глобальний залізничний проект: зі Львова їздитимуть потяги у більшість країн Європи (мапа)

Європейський Союз оголосив про значний розвиток залізничного сполучення через континент. Він поєднає Середземноморський регіон від південної Іспанії до України.

Про це повідомило видання Levante. Журналісти зазначили, що наприкінці 2023 року Іспанія, яка очолює Раду ЄС, досягнула важливої попередньої угоди з Європейським парламентом щодо перегляду Регламенту Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T). Ця угода визначає фінансування базової мережі транспорту, включаючи історично важливий Середземноморський коридор, який досягне кордону з Україною.

Середземноморський коридор проходитиме зі Львова через усю Європу. Потяги рухатимуться зі швидкістю 160 км/год. Це дозволить перетинати національні кордони за 25 хвилин, а також забезпечить швидкісне й ефективне сполучення між країнами.

Залізничне сполучення від південного берега Іспанії до Львова. Джерело: levante-emv

Залізничне сполучення від південного берега Іспанії до Львова. Джерело: levante-emv

"Середземноморський коридор стане єдиним коридором TEN-T, який повністю пройде через Європу із заходу на схід", — зазначив урядовий уповноважений з питань прибережної залізничної осі Жозеп Вісент Бойра.

Новий регламент встановлює чіткі терміни завершення будівництва TEN-T, базова мережа має бути готова до 2030 року, розширена базова мережа — до 2040 року, а глобальна мережа — до 2050 року.

Експерти підсумували, що новий коридор, який поєднає ініціативи Іспанії та ЄС, є кроком у напрямку покращення транспортної інтеграції в Європі та сприятиме ефективній мобільності та торгівлі між країнами Євросоюзу.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час свого візиту до Києва в листопаді під час спільного брифінгу з президентом Володимиром Зеленським зазначила, що Україна може пишатися своїми залізничниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.02.2024 08:38