Фото: Володимир Зеленський\Telegram

Україна повернула додому 115 захисників: перші фото

У середу, 24 серпня, у День Незалежності Україна провела масштабний обмін полоненими із Росією. На Батьківщину повернулися 115 українських воїнів.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

За словами президента додому вдалося повернути воїнів Національної гвардії, Збройних Сил, Військово-Морських сил, Державної прикордонної служби.

"Ми пам’ятаємо про кожного й кожну. Шукаємо та докладаємо максимум зусиль, щоб повернути всіх. Дякую кожному підрозділу, який поповнює наш обмінний фонд. Це наближає звільнення наших військових, наших цивільних із російського полону. Дякую нашій команді та партнерам, ОАЕ за те, що наші люди повертаються додому", — наголосив Зеленський.

Водночас, за даними Координаційного штабу з питань поводження із військовополоненими, це вже 55 обмін полоненими. Цього разу вдалося обміняти військовослужбовців-строковиків, зокрема і тих, які потрапили у ворожу неволю в перші місяці повномасштабного російського вторгнення у 2022 році.

"Серед інших вдалося визволити дев'ятьох незаконно засуджених оборонців. Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонці Маріуполя (з них пів сотні боронили "Азовсталь").  Усі врятовані цього разу – солдати, сержанти та матроси", — йдеться у повідомленні.

Також додому повертаються шестеро нацгвардійців з гарнізону охорони Чорнобильської атомної станції, військовослужбовці, які боронили Київську, Донецьку області, Херсонщину та Луганщину. 

"Українські воїни, яких сьогодні вдалося звільнити з неволі ворога, також брали участь у важких боях за Гостомель і запасний командний пункт Генштабу на Київщині, а на Херсонщині — за пропускний пункт "Чонгар" на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом", — додали у штабі.

Наголошується, що чимало визволених українських військовослужбовців мають проблеми зі здоров'ям внаслідок поранень, а також через недотримання Росією норм Міжнародного гуманітарного права у полоні. Всі вони пройдуть медичний огляд, необхідне лікування, отримають психологічну допомогу, реінтегруються в наше суспільство та дістануть належні виплати. 

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що найближчим часом обміну полоненими у форматі "всіх на всіх" із Росією не відбудеться. Проте українська сторона робить все можливе щоби великі обміни полоненими відбулися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2024 14:10