Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Україна та Бельгія підписали безпекову угоду: коли Київ отримає перші F-16

У вівторок, 28 травня, в Брюсселі президент України Володимир Зеленський разом з прем’єр-міністром Александром Де Кроо підписали двосторонню угоду щодо безпекової співпраці та довгострокової підтримки між Україною та Бельгією.

Відповідне повідомлення у соцмережі X опублікував український лідер.

За словами Зеленського, документ передбачає щонайменше 977 мільйонів євро бельгійської військової допомоги Україні цього року, а також зобов’язання Бельгії надавати нашій країні підтримку протягом десятирічного терміну дії угоди.

"Вперше в такій угоді вказана точна кількість винищувачів F-16 — 30, які будуть поставлені в Україну до 2028 року, причому перші прибудуть уже цього року", — написав український президент.

Зеленський також зауважив, що угода гарантує своєчасну безпекову допомогу з боку Бельгії, сучасну бронетехніку, обладнання для забезпечення потреб Повітряних сил та протиповітряної оборони України, морської безпеки, розмінування, участь у коаліції з постачання артилерійських боєприпасів, а також навчання військових. 

Підписаний документ, як зазначає президент України, також передбачає посилення співпраці в оборонній промисловості, підтримку української Формули миру, посилення санкцій проти Росії, відшкодування збитків, відповідальність агресора, використання заморожених російських активів та відновлення економіки.

Згідно з підписаною угодою, Україна і Бельгія також поглиблюватимуть співпрацю у сфері розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації. Бельгія також висловлює підтримку майбутньому членству України в ЄС та НАТО.

"Я дякую прем’єр-міністру Де Кроо, його уряду та всім бельгійцям за їхню непохитну й довготривалу підтримку України", — додав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Бельгії Хаджа Лахбіб повідомляла, що уряд Бельгії надасть Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки цього типу повинні прибути в Україну вже до кінця цього року.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.05.2024 11:26