Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський. Джерело: polskieradio24.pl

Україна та Польща розпочнуть зернові переговори: деталі

Найближчими днями Польща й Україна розпочнуть технічні переговори щодо експортних ліцензій. Але доки не з'являться результати домовленостей, польська сторона не зніматиме ембарго.

Про це повідомило Polskie Radio з посиланням на міністра сільського господарства Польщі Чеслава Секерського.

За його словами, сертифікати, створені за зразком тих, які Румунія та Болгарія погодили з Україною, обмежать надмірний приплив товарів до Польщі, а також припинять торгову суперечку між країнами.

"Наші експерти з Міністерства сільського господарства спілкуватимуться з фахівцями Мінагрополітики України й обговорюватимуть продукт за продуктом", — наголосив він.

Міністр сільського господарства Польщі акцентував, що фахівці розроблять ліцензії, в яких вкажуть обсяги експорту, а також в цих ліцензіях буде запис про одержувача, куди йде товар.

"Ми хочемо це трохи формалізувати, але це також впорядкувало би торговельні потоки", — пояснив він.

Зокрема, міністр додав, що початок технічних переговорів не означає скасування ембарго доти, доки Україна та Польща не домовляться про двосторонні правила щодо потоку товарів.

"Лише тоді, коли ми домовимося, до того ж домовимося про певні речі, ми будемо говорити про зняття ембарго", — наголосив Секерський.

Нагадаємо, що сьогодні в Польщі розпочався загальнонаціональний протест фермерів. Вони вимагають більшого захисту їхнього бізнесу від імпорту з третіх країн, зокрема, України. Аграрії виходять і виїжджають на дороги міст і сіл своїми тракторами й іншою технікою у понад 150 місцях на території всієї країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.01.2024 15:28