Фото ілюстративне. Джерело: rmf24.pl

У Польщі стартував загальнонаціональний страйк фермерів проти імпорту з України

У середу, 24 січня, в Польщі розпочався загальнонаціональний протест фермерів. Вони вимагають більшого захисту їхнього бізнесу від імпорту з третіх країн, зокрема, України.

Про це повідомив RMF FM. Аграрії виходять і виїжджають на дороги міст і сіл своїми тракторами й іншою технікою у понад 150 місцях на території всієї країни.

Протест найчастіше проходитиме не у формі блокади, а повільного руху колони або ж демонстрації уздовж дороги.

Мапа страйку польських фермерів. Джерело: rmf24.pl

Мапа страйку польських фермерів. Джерело: rmf24.pl

Основна вимога протесту — зупинити "безконтрольний імпорт сільськогосподарської продукції з України й інших країн за межами Європейського Союзу, які не дотримуються європейських стандартів".

Польські аграрії наполягають, що опинилися в неконкурентному становищі через те, що вони у своїй діяльності зобов’язані виконувати низку правил і додатково витрачати кошти на певні заходи захисту довкілля, тоді як на виробників у третіх країнах ці вимоги не поширюються.

Також вони хочуть протестом закликати готувати "стратегію щодо вступу України в Євросоюз у сфері сільського господарства" з поділом на сектори.

Друга вимога протестувальників — переглянути спільну європейську політику у сфері сільського господарства. Зокрема, вони невдоволені низкою обмежень, пов’язаних з Європейським зеленим курсом, і хочуть змін та більшої "гнучкості" у національній стратегії на весь період до 2027 року.

Нагадаємо, 6 січня уряд Польщі домовився з фермерами, які блокували дорогу для руху фур поблизу пункту пропуску "Медика — Шегині". Тоді вони погодилися призупинити протест у цьому місці на невизначений термін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.01.2024 09:51