Фото: Міністерство відновлення України

Україна та Польща узгодили план дій для розблокування кордону

У п'ятницю, 22 грудня, Україні та Польща узгодили план дій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їх реалізації.

Про це повідомила прес-служба Міністерства відновлення України.

"Мінвідновлення спільно з новим керівництвом Міністерства інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування кордону", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 22 грудня відбулась зустріч заступників міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача та Юрія Васькова із новопризначеним заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем.

Фото: Міністерство відновлення України

Фото: Міністерство відновлення України

"Ключовий результат зустрічі — погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації", — заявили в прес-службі.

У міністерстві зазначили, що наступним етапом щодо розблокування кордону стануть переговори Міністерства інфраструктури Польщі та протестувальників.

Варто додати, що питання змін до поточної Угоди про лібералізацію вантажних перевезень не обговорювалося.

"Міністерство відновлення України вітає бажання діалогу уряду Польщі для розблокування кордону та готовність працювати над рішеннями, які сприятимуть вільному руху експорту та імпорту через кордон", — додали в прес-службі.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, 21 грудня у Варшаві відбулась важлива зустріч віце-прем’єра з питань відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та нового міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовою темою обговорення була ситуація з блокадою кордону. Українська сторона представила ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать — проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.12.2023 21:42