Фото: прес-служба президента України

Україна та США підписали угоду про гарантії безпеки: головні пункти документа

У четвер, 13 червня, Україна та Сполучені Штати Америки підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки. Свої підписи під 10-річною угодою на полях саміту "Великої сімки" поставили український та американський лідери Джо Байден і Володимир Зеленський.

Про це повідомляє Reuters.

Лідери США та України підписали 10-річну двосторонню угоду про гарантії безпеки, спрямовану на посилення захисту України від агресії Російської Федерації.

Про що йдеться в угоді

Угода повинна стати кроком на шляху до можливого членства України в Північноатлантичному альянсі.

"Сторони визнають, що ця угода підтримує міст до можливого членства України в альянсі НАТО", — прописано в тексті безпекової угоди.

Також найвищі офіційні особи США та України повинні зустрітися протягом 24 годин для консультацій після збройного нападу на Україну чи такої загрози для держави щодо відповіді та визначення того, які додаткові оборонні потреби потрібні Києву, йдеться в угоді.

"Сполучені Штати мають намір надати довгострокову матеріальну підтримку, навчання та консультування, забезпечення, розвідку, безпеку, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для розвитку українських сил безпеки та оборони, здатних захищати суверенну, незалежну, демократичну Україну та стримування майбутньої агресії", — йдеться у підписаному документі.

Варто зазначити, що загалом Україна уклала вже 17 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією та Японією. Останніми у цьому списку наразі фігурують Сполучені Штати Америки.

Нагадаємо, 13 червня в Італії президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню безпекову угоду. Вона передбачає підтримку та співробітництво між країнами впродовж десяти років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.06.2024 22:01