Фото: Pixabay

Україна та ЄС підписали кредитну угоду до Ukraine Facility

У вівторок, 25 червня, Україна та Європейський Союз підписали кредитну угоду до програми Ukraine Facility. Транші надходитимуть раз на квартал за результатами виконання індикаторів плану для Ukraine Facility та їх позитивної оцінки з боку ЄС.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

"Сьогодні документ також був підписаний партнерами з Європейської комісії. Кредитна угода дасть змогу Україні залучити у 2024 — 2027 роках до 27 мільярдів євро для підтримки державного бюджету країни із загального обсягу в 50 мільярдів євро інструменту ЄС Ukraine Facility", — йдеться у повідомленні.

Незабаром після набуття чинності цією угодою Україна отримає від Євросоюзу 1,9 мільярда євро фінансування. У НБУ наголошують, що Ukraine Facility передбачатиме три ключові компоненти:

  1. Понад 38 мільярдів євро як пряма підтримка державного бюджету, з яких 33 мільярди євро у формі кредитів та 5,27 мільярда євро у формі грантів.
  2. Близько семи мільярдів євро як спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах.
  3. Близько п'яти мільярдів євро як технічна підтримка в здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, у тому числі отриманих Україною раніше.

Фінансові транші надходитимуть один раз на квартал згідно з результатами виконання індикаторів плану для Ukraine Facility та їх позитивної оцінки в ЄС. Загалом цього року прогнозують надходження близько 16 мільярдів євро бюджетної підтримки за цією програмою. Варто наголосити, що Рада ЄС ухвалила план для Ukraine Facility у травні 2024 року. Він був розроблений Україною спільно із європейськими партнерами та розрахований на 2024 — 2027 роки. 

"Хочу подякувати колегам з Європейського Союзу за послідовну підтримку нашої держави. Ukraine Facility — це потужний внесок ЄС у забезпечення фінансової стабільності України, її відновлення та підтримку необхідних реформ на шляху до європейської спільноти. Національний банк вже працює над реалізацією реформ у межах Плану цієї ініціативи ЄС", — зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

Нагадаємо, 20 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що наприкінці червня 2024 року Україна може отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду. Йдеться про 2,2 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.06.2024 14:39