Фото: Pixabay

Україна та ЄС узгодили текст угоди про гарантії безпеки

Україна і Європейський Союз офіційно погодили текст договору про гарантії безпеки. Підписання заплановано найближчим часом.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Зазначається, що заступник керівника ОП Ігор Жовква провів завершальний раунд переговорів стосовно безпекової угоди з Євросоюзом із заступником генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності з питань миру, безпеки та оборони Шарлем Фрізом.

Відомо, що сторони завершили узгодження тексту угоди та домовилися про її підписання вже найближчим часом. Ця угода стосується виконання спільної декларації про підтримку України, яку ЄС разом з країнами "Великої сімки" прийняв торік 12 липня у Вільнюсі.

Варто наголосити, що Київ уклав договори про гарантії безпеки з 15 країнами. Йдеться про такі країни, як Ісландія, Португалія, Нідерланди, Швеція, Латвія, Велика Британія, Німеччина, Канада, Данія, Бельгія, Норвегія, Іспанія, Фінляндія, Італія та Франція.

Зазначається, що кожна з угод, які уклала Україна з іншими країнами, має спільні особливості, а саме підтримка України у війні, допомога у різних сферах, а також підтримку на шляху до вступу в ЄС та Північноатлантичний альянс. Водночас кожна з держав також дала індивідуальні зобов'язання відповідно до своїх можливостей.

Нагадаємо, що напередодні саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні, який пройде 9-11 липня, союзники обговорюють та вирішують низку питань щодо перспектив України в НАТО. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що якщо підтримка Києва з боку Альянсу зростатиме, то війна з Росією закінчиться швидше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.06.2024 15:54