Андрій Костін. Джерело: Офіс генерального прокурора

Україна закликала Бразилію заарештувати Путіна: генпрокурор Костін пояснив, коли і де це можна зробити

Кремлівський диктатор Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця. Таку інформацію отримала Україна, тож Київ закликав бразильську владу заарештувати його за ордером Міжнародного кримінального суду.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін в інтервʼю агенції Reuters. Він закликав Бразилію виконати ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського лідера, наголосивши на важливості об'єднання світової спільноти для притягнення Путіна до відповідальності.

"З урахуванням інформації про можливий візит Путіна на саміт G20 до Бразилії хочу ще раз наголосити, що бразильська влада, як учасники Римського статуту, зобов'язана його заарештувати", — зазначив Костін.

Він висловив сподівання, що арешт Путіна підтвердить статус Бразилії як демократичної держави, яка дотримується верховенства закону. Генпрокурор додав, що невиконання цього зобов'язання створить небезпечний прецедент, дозволяючи обвинуваченим у злочинах лідерам країн безперешкодно пересуватися світом.

Журналісти Reuters з’ясували, що Бразилія надіслала Путіну стандартне запрошення на зустрічі G20 у Ріо-де-Жанейро 18-19 листопада, але не отримала жодних вказівок на те, що він планує взяти участь.

Прокуратура Міжнародного кримінального суду відмовилася коментувати ситуацію, але його речник Фаді Ель Абдалла нагадав, що держави-учасниці зобов'язані виконувати рішення суду, включаючи ордери на арешт. Прес-секретар російського диктатора Дмитро Пєсков 14 жовтня заявив, що Путін ще не ухвалив рішення про поїздку на саміт G20.

"Коли рішення ухвалимо остаточно, ми вас проінформуємо", — сказав він журналістам.

Нагадаємо, що Путін побоявся летіти до Мексики на інавгурацію президентки Клаудії Шейнбаум, яка відбулася 1 жовтня. Ця країна підписала Римський статут, а Україна просила заарештувати очільника Росії, якщо він приїде туди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.10.2024 09:14