Фото: ВРУ

Санкції проти Ірану на 50 років: Рада підтримала пропозицію Зеленського

У понеділок, 29 травня, Верховна Рада схвалила запровадження санкцій проти Ірану на 50 років. Обмеження вводяться через надання Росії дронів і озброєння для обстрілу українських міст.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Запровадження санкцій проти ісламської держави підтримали 328 парламентаріїв.

"Після того, як вони допомагають Росії, надають сотні "шахедів", які кошмарять наші міста, треба ще й розривати дипломатичні відносини. Санкції  це добре, але недостатньо", — наголосив Гончаренко.

Зауважимо, 27 травня президент Володимир Зеленський вніс до Ради проект ухвали про введення санкцій проти Ірану на півстоліття. При цьому наголошувалося, що рішення щодо запровадження обмежень підтримала Рада національної безпеки та оборони України (РНБО).

Які обмеження передбачають санкції

В проекті постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки й оборони України від 27 травня 2023 року "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Ісламської Республіки Іран" зазначається, що санкції проти ісламської Республіки Іран застосовують терміном на 50 років та включають повну заборону торговельних операцій, зупинку транзиту ресурсів, польоти та перевезення на території України та запобігання виведенню капіталів резидентами Ірану.

Реалізація та моніторинг виконання санкцій має здійснюватись Кабміном, Службою безпеки, Службу зовнішньої розвідки, Нацбанком та іншими компетентними держорганами. 

Також забороняється здійснення будь-яких інвестицій в Іран та передачу резидентами технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності. Крім того, пропонується зупинення електронних платіжних засобів (зокрема, переказів, здійснення розрахунків та видачі готівки), емітованих резидентами Ісламської республіки Іран. Нацбанку забороняється реєстрація міжнародної платіжної системи, оператором якої є Іран.

Нагадаємо, Іран заперечив постачання Російській Федерації ударних дронів Shahed. Мовляв, Тегеран вважає звинувачення безпідставними.

За даними CNN, Росія використовує води Каспію, аби отримувати зброю з Ірану. Країни Заходу не можуть перешкодити цьому. Експерти вважають, що цей маршрут використовується для перевезення безпілотників, куль і мінометних снарядів, які РФ закуповує для війни в Україні. Дані про рух суден засвідчують, що вантажні кораблі на Каспії все частіше вимикають транспондери (автоматичну ідентифікаційну систему, яку заведено тримати ввімкненою), а це дає підстави припускати, що вони мають причини для такої таємності. Аналітики вважають, що у західних союзників України мало сил, щоб зупинити такі поставки зброї.

Також відомо, що Іран є одним з головних спонсорів російської терористичної війни проти мирних українців. Москва щодня обстрілює дронами та іншою зброєю іранського виробництва українські міста, вбиваючи людей та руйнуючи інфраструктуру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.05.2023 16:56