Австрійська партія свободи вперше виграла вибори. Джерело: соцмережа X

Українці організували акцію протесту у Відні проти ультраправих в уряді Австрії

У вівторок, 1 жовтня, приблизно 50 українських активістів вийшли на акцію протесту у Відні. Вони виступають проти можливої урядової коаліції за участю ультраправої Австрійської партії свободи.

Про це повідомило видання Der Standard. Журналісти зазначили, що мітинг з нагоди Дня захисника України організувала політично активна українська громада Відня. Він відбувся в центрі міста.

Біля федеральної канцелярії та президентського палацу близько 50 українців скандували "Ні коаліції з FPÖ!" та "Краще SPÖ, ніж FPÖ!"

SPÖ — це соціал-демократична партія Австрії, яка потенційно може утворити коаліцію з керівною дотепер Австрійською народною партією канцлера Карла Негаммера. Таким чином вдасться не допустити уряду у складі з ультраправими.

"У коаліції з FPÖ немає майбутнього для Австрії та мирної та вільної Європи", — заявив активіст Михайло Каріоті з української асоціації "Мрія".

Він закликав канцлера Карла Негаммера створити коаліцію з демократичними та проєвропейськими силами. За словами активіста, в Австрії має бути "справжній канцлер", який би захищав незалежність країни від Москви та Путіна.

Ультраправа проросійська Австрійська партія свободи вперше в історії країни посіла перше місце на виборах у неділю, 29 вересня, здобувши близько 29% голосів. В ультраправих не вистачає голосів для одноосібної більшості, тож вони потребують угоди з іншими партіями.

Президент Австрії Александр ван дер Беллен, який має повноваження визначати партію, що формуватиме новий уряд, уже натякнув, що це можуть бути не ультраправі.

Нагадаємо, наприкінці вересня міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг заявив, що російська сторона наразі не готова до переговорів про завершення війни з Україною. Водночас, на його думку, з Москвою потрібно шукати діалог у цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.10.2024 10:53