Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Українські сили готуються відбивати великий російський наступ: в ISW пояснили, чим у цьому можуть допомогти США

Великий наступ Росії може стати серйозною проблемою для українських сил, якщо США найближчим часом не розблокують військову допомогу Україні. Окупанти ж планують значно активізуватися на початку літа.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони зазначили, що допомога США у сфері безпеки є життєво важливою для здатності Збройних сил України захиститися від нинішніх і майбутніх наступальних операцій Росії, що розпочнуться наприкінці весни та влітку цього року.

У звіті нагадали заяву начальника Головного управління військової розвідки Кирила Буданова, що українські війська готуються до відбиття майбутнього великого російського наступу, який очікується наприкінці травня або на початку червня. І нагадали, що, за його словами, цей наступ стане "катастрофічно складним" без військової допомоги Заходу.

Також в ISW нагадали заяву міністра оборони Рустема Умерова, що ситуація на Сході України є "напруженою" та що російські війська зосереджують свої зусилля на захід від Бахмута в напрямку Часового Яру. За його словами, українські війська успішно використовують сучасну техніку проти переважливої кількості особового складу росіян.

Крім того, в Інституті вивчення війни навели заяву речника українського угруповання "Хортиця" Назара Волошина, який заявив, що українські сили на Бахмутському й Авдіївському напрямках можуть використовувати лише від одного до п'яти артилерійських снарядів на кожні 10 артилерійських снарядів, випущених російськими силами. Водночас, уточнив він, українська артилерія є влучнішою, ніж російська.

Експерти зауважили, що здатність Сил оборони відбивати нещодавню активізацію російських наступальних операцій на Сході України погіршилася через нестачу матеріально-технічних засобів і, ймовірно, продовжить погіршуватися в найближчому майбутньому, якщо триватиме затримка з наданням військової допомоги з боку США.

"Російські війська наразі користуються дефіцитом українських матеріальних засобів, викликаних відсутністю безпекової допомоги з боку США, для досягнення незначних тактичних успіхів. Однак майбутні російські наступальні операції можуть досягнути значніших і загрозливіших успіхів, особливо на захід від Бахмута, якщо США будуть продовжувати відкладати надання допомоги Україні", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, що 15 квітня спікер Палати представників США Майк Джонсон представив чотири окремі проекти законів, які передбачають виділення допомоги для України, Ізраїлю, Тайваню, а також щодо інших пріоритетів національної безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.04.2024 07:17