Наземна пускова для APKWS під час випробувань 2022 року. Джерело: Defense Express

Українські військові, ймовірно, збивають "шахеди" лазерними системами Vampire, – Defense Express

Сили оборони України, ймовірно, розпочали використовувати проти російських безпілотників лазерні антидронові системи Vampire. Це портативний комплекс і може встановлюватися на різні транспортні засоби.

Такий висновок зробили експерти Defense Express. Вони визначили за відеоматеріалами з відкритих джерел, що за допомогою Vampire, зокрема, відбили атаку "шахедів" в ніч на 11 лютого.

Нещодавно в публічному доступі з’явилися перші кадри бойової роботи ракетних установок Vampire під керовані реактивні снаряди APKWS.

Що відомо про Vampire

Ці комплекси для боротьби з безпілотниками є відносно новим озброєнням, як вперше розпочали тестувати 2021 року. Мобільний зенітний комплекс має оптико-електронну систему WESCAM MX-10 із тепловізійною та телевізійною камерами.

Vampire оснащена пусковою установкою та 70-міліметровими ракетами APKWS із лазерним наведенням. Комплекс портативний і може встановлюватися на різні транспортні засоби, зокрема, і на прості позашляховики.

Проте відомо, що частина Vampire, які отримає Україна, встановлені на шасі американського багатоцільового позашляховика "Хамві". Однак система є самостійною, її можна встановити на будь-який наземний транспорт за декілька годин.

Що стосується снарядів APKWS — наразі не відомий показник дальності їх стрільби в режимі "земля-повітря". Але в режимі "земля-земля" відстань становить 4-5 кілометрів, та у режимі "повітря-земля" — до 11 кілометрів. Вартість одного реактивного снаряда APKWS — до 40,6 тисячі доларів за одиницю.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Сполучені Штати Америки планували завершити постачання Україні нової системи озброєння Vampire. Тоді йшлося про 14 одиниць техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.02.2024 17:19