Рустем Умєров і Єнс Столтенберг. Джерело: Nato.int

Умєров розповів про новий план НАТО з розширення військової підтримки України

Нові ініціативи НАТО допоможуть уникати затримок із постачанням зброї в Україну. Північноатлантичний альянс посилить свою роль у координації цього процесу. Йдеться насамперед про більше управлінське залучення.

Про це повідомило видання "АрміяInform" із посиланням на заяву міністра оборони України Рустема Умєрова під час зустрічі з журналістами у штаб-квартирі НАТО.

"Ми спілкувалися з Єнсом Столтенбергом з цього питання. НАТО хоче залучитися, щоби посилити нашу коаліцію шляхом супроводження наших двосторонніх відносин із партнерами", — зазначив він.

Міністр додав, що багато країн, які входять до формату "Рамштайн", є країнами НАТО, тож сама організація хоче супроводжувати управлінські питання щодо постачання міжнародної технічної допомоги, щодо фінансування та для проведення функціонального супроводження допомоги, яка надається.

"Іноді НАТО каже, що деякі країни дають зобов’язання, які невчасно приходять, і НАТО хоче закривати ці питання управлінські, щоби більше спілкуватися та мати юридичний мандат доєднатися. Щоб юридично у них була можливість телефонувати країнам від імені НАТО та запитувати, чи ця військова допомога, технічна, фінансова дійшла", — пояснив Умєров.

У випадку, якщо є затримки із наданням допомоги Україні, НАТО буде вже використовувати свої спроможності.

"Тобто вони хочуть приєднатися юридично до того, щоби супроводжувати. Такий формат розширює наші відносини, аби ми вчасно отримували цю допомогу", — підсумував Рустем Умєров.

Новий план НАТО мають затвердити у п’ятницю, 14 червня, під час другого дня міністерської зустрічі в Брюсселі.

Нагадаємо, що 10 червня делегація на чолі з міністеркою оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен провела зустріч у Києві з українським міністром оборони Рустемом Умєровим. Сторони обговорили подальшу військову співпрацю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2024 09:31