Данило Гетманцев. Джерело: Telegram

Уряд готовий підвищувати податки й 2025 року: Гетманцев пояснив, чому актуальним є питання з ПДВ

Якщо 2025 року збільшаться видатки, то уряд повернеться до питання підвищення податку на додану вартість (ПДВ). Однак у таких кроках влади є і плюси, і мінуси.

Про це розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв'ю "Економічній правді".

"Я просто хочу процитувати слова міністра фінансів, який зазначив, що у випадку, якщо між першим і другим читанням державного бюджету на 2025 рік критично збільшаться видатки, то нам необхідно буде повернутися до питання підняття саме ПДВ. І це в межах домовленості з Міжнародним валютним фондом", — зазначив він.

Гетманцев також пояснив, чому уряд підвищив військовий збір, а не податок на додану вартість.

"Вони принесли би приблизно порівнянні надходження: підвищення військового збору на один відсотковий пункт дасть близько 30 мільярдів гривень, а ПДВ — 45-46 мільярдів", — порахував нардеп.

Голова комітету додав, що ПДВ має такий недолік, як безпосередній вплив на інфляцію. Водночас військовий збір, за його словами, навпаки впливає позитивно.

"По-перше, щодо білого чи небілого бізнесу: всі податки в країні сплачує білий бізнес. І ПДВ також сплачує той, хто продає "набіло". Якщо ти завозиш iPhone з-за кордону "начорно", то ти не сплачуєш ПДВ. І тому питання про те, який з цих податків абсолютно білий маніпулятивне, бо і там, і там є чорна частина. По-друге, ПДВ має свої недоліки, такі, як безпосередній вплив на інфляцію. Військовий збір позитивно впливає на інфляцію, бо він скорочує споживання", — пояснив він.

Данило Гетманцев заявив, що є прихильником підвищення податку на додану вартість.

"Й у першого, й у другого податків є свої прихильники та критики. Ми не чули критику підвищення ПДВ лише тому, що цього податку не було в законі. Я особисто, безвідносно до своєї посади, прихильник підвищення ПДВ. Але це не означає, що ми обрали хибний варіант. Тому що і там, і там є плюси та мінуси", — зауважив він.

Податок на додану вартість — це непрямий податок, який входить у ціну товарів та сплачується покупцем, але його облік і перерахування до державного бюджету здійснює продавець.

Нагадаємо, що сьогодні голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав законопроект № 11416-д. Він має збільшити податки. Зокрема, військовий збір зросте з 1,5% до 5%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.10.2024 13:36