Фото: Depositphotos

Уряд планує збільшити надбавки для військових

Уряд планує змінити систему надбавок за стаж роботи працівникам Збройних сил України та Державної спеціальної служби транспорту. 

Про це йдеться у проекті постанови Кабінету Міністрів, який розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, наразі виплата надбавки за вислугу років здійснюється відповідно наказу Міністерства оборони від 17.10.2000 №409 та статтею 13 закону "Про оплату праці". Він передбачає, що оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюються на підставі актів Кабінету Міністрів.

У зв'язку з цим, планується приведення цього питання у відповідність із чинним законодавством. Надбавка за стаж роботи встановлюється залежно від стажу роботи таким чином:

  • понад три роки — 10%;
  • понад 10 — 20%;
  • понад 20 років — 30%.

Варто зазначити, що до стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки зараховується час роботи у військових частинах, установах, закладах, організаціях, державних підприємствах Міністерства оборони України, Збройних сил України та Державної спеціальної служби транспорту.

На даний час надбавка обчислюється у відсотках до посадових окладів (ставок) таким чином:

  • за вислугу років понад два роки — 5%;
  • за вислугу років понад п'ять років — 10%;
  • за вислугу років понад 10 років — 15%;
  • за вислугу років понад 15 років — 20%;
  • за вислугу років понад 20 років — 25%.

Скільки грошей спрямувала держава на виплати військовим

За даними Міністерства фінансів, у 2023 році виплати військовим становили третину від загального бюджету країни та стали найбільшою статтею видатків. За період з січня по липень на утримання бійців спрямували майже 520 мільярдів гривень.

Після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участь у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. Проте з лютого поточного року ці виплати скасували.

Нагадаємо, 30 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон №9342 про доплати та відпустки військовослужбовцям під час воєнного стану. Документ передбачає відпустки та виплати строковикам, курсантам, доплати обмежено придатним, пораненим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.09.2023 17:55