Фото ілюстративне. Джерело: "Новинарня"

Уряд погодив рішення про мови нацменшин: цього вимагає Євросоюз

Кабінет міністрів України затвердив методологію використання мов національних меншин у тих населених пунктах, де вони традиційно мешкають. Це необхідно для вступу нашої країни до Європейського Союзу.

Про це повідомила прес-служба українського уряду. Документ розробили як частину реформи щодо захисту прав нацменшин в Україні на шляху до початку переговорів щодо членства у ЄС.

"Затвердження методології, розробленої після раунду консультацій, зокрема, з колегами з Ради Європи, Єврокомісії та представниками громадських організацій національних спільнот України, є ще одним кроком для належного забезпечення прав нацменшин України", — заявила віце-прем'єр, міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Така методологія встановлює єдині умови та порядок використання мов нацменшин у тих населених пунктах, де вони традиційно проживають, або в яких становлять понад 15% загальної чисельності населення.

"Ухвалення цієї постанови необхідне для забезпечення реалізації закону та виконання рекомендацій Єврокомісії з метою започаткування переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу", — зазначив міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов.

Документ, зокрема, визначає сфери суспільного життя, в яких мови національних меншин України можуть використовуватися поряд із державною мовою за рішенням сільської, селищної або міської ради. Це стосується надання топографічної інформації, медичної допомоги, обслуговування у магазинах і не тільки.

Як відомо, питання нацменшин в Україні є одним із найактуальніших на шляху до членства в Євросоюзі. Деякі країни-сусіди (наприклад, Угорщина) незадоволені політикою України щодо нацменшин. Зараз же наша країна запроваджує норми, які відповідають європейським. Хоча серед українців є чимало противників таких нововведень, які грають на користь сепаратистським настроям у деяких регіонах.

Нагадаємо, наприкінці січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна має намір остаточно врегулювати суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин, і спеціальна комісія під егідою Міністерства закордонних справ за 10 днів представить "конкретне розуміння" у цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.02.2024 23:34