Фото ілюстративне зі соцмереж

Уряд вніс до Верховної Ради законопроект про мобілізацію: що далі

Кабінет міністрів України як суб’єкт законодавчої ініціативи зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Також внесено проект закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення". Вони мають реєстраційні номери 10378 (про зміни в мобілізації) і 10379 (про посилення відповідальності за військові порушення).

У законопроекті №10378, зокрема, пропонується.

  • знизити призовний вік з 27 до 25 років;
  • удосконалити процедуру військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • запровадити можливість надсилати повістки про виклик до ТЦК та СП через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту;
  • у разі невиконання обов'язків військовозобов’язаними та резервістами вносити їх до Єдиного реєстру боржників та застосовувати обмеження: зокрема заборонити виїзд за кордон і проведення операцій з майном, обмежити право керування власним транспортом та отримати посвідчення водія, відмовляти в укладенні кредитного договору, договору позики, призупинити пільги та послуги від держави.
  • надати можливість військовослужбовцям, звільненим з полону, відпочити та пройти відновлення шляхом надання їм додаткової відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів;
  • виключити строкову службу як вид військової служби та всіх строковиків звільнити в запас;
  • виключити з переліку висновків військово-лікарських комісій висновку про обмежену придатність до військової служби;
  • запровадити базову загальновійськову підготовку до трьох місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • запровадити базову військову службу за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку;
  • залучити до заходів рекрутингу на військову службу центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу.

Щоправда, станом на 22:56 текст законопроекту ще не опублікований, і його сторінка взагалі недоступна.

Важливо розуміти, що це ще не означає впровадження тих чи інших змін у мобілізації. Парламент отримав готовий документ, який тепер будуть обговорювати в Комітеті Верховної Ради. Однак експерти вважають, що все відбуватиметься за прискореною процедурою.

Уже давно відомо, що українська влада працює над змінами щодо правил мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Серед ініціатив, які лунали від Міноборони, — можливість розсилати військовозобов'язаним електронні сповіщення для запрошення у військкомати. Зокрема, й тим, хто перебуває за кордоном.

Крім того, Володимир Зеленський під час нещодавньої прес-конференції розповів, що Генштаб звернувся із запитом щодо мобілізації додаткових 450-500 тисяч українців. Про те, що військове керівництво вже внесло запит про мобілізацію 500 тисяч військових, повідомив 25 грудня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

У Збройних силах України перерахували такі категорії:

  • громадяни, яких раніше зняли з військового обліку до 2015 року та не поновили на ньому, відповідно до змін у законодавстві України;
  • громадяни, у яких закінчився термін відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації;
  • громадяни, які досягнули 27-річного віку, але їх не взяли на військовий облік військовозобовʼязаних у звʼязку з ухиленням від виконання військового обов'язку.

Нагадаємо, раніше член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Вадим Івченко заявив, що українцям чоловічої статі за кордоном, які не стали на військовий облік, можуть обмежити надання банківських послуг. Вони також не матимуть змоги повної мірою отримувати консульські послуги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.12.2023 23:03