Фото: ТАСС

В ISW пояснили, чому "вагнерівці" не вийшли з Бахмута

Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин усвідомлює свою залежність від Міністерства оборони Російської Федерації. Саме через це він не може виконати свою обіцянку вийти з Бахмута.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що власник "Вагнера" Євген Пригожин пішов на шантаж Міноборони Росії, щоб воно змінило стратегію наступу на Бахмут. Таким чином він міг самостійно заявити про перемогу перед запланованим українським контрнаступом.

Пригожин також розкритикував посадовців, які відповідальні за розподіл боєприпасів, за безглузде збереження снарядів та за те, що російські військовослужбовці гинуть у бою. Він, швидше за все, очікував, що Міноборони РФ повністю піде на його умови, ризикуючи відмовитися від своїх власних цілей на користь регулярних російських сил, але зрозумів, що він не може виконати свій ультиматум.

Пригожин також, мабуть, усвідомив, що не настільки впливовий, як він собі уявляв.

Звіт ISW 10 травня

Ключові висновки ISW:

  • Президент РФ Володимир Путін відмовився використати своє звернення до Дня перемоги для внесення будь-яких суттєвих риторичних змін та повторив чинні наративи.
  • Керівник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин оголосив, що не виведе бойовиків із Бахмута до раніше заявленого терміну 10 травня.
  • У ніч із 8 на 9 травня російські війська завдали чергового масштабного ракетного удару по Україні.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська і на рубежі Сватове – Кремінна.
  • Окупанти продовжували досягати незначних успіхів у межах Бахмута та продовжували обмежені наступальні операції на фронті Авдіївка-Донецьк.
  • Російські сили атакували українські позиції на захід від Гуляйполя та Херсонської області.
  • Глава Чечні Рамзан Кадиров відкрив нове військове містечко полку спеціального призначення "Північний Ахмат" у Чеченській Республіці.

Нагадаємо, очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин останнім часом дуже активно коментує тему майбутнього контрнаступу ЗСУ. Таким чином він, зокрема, готує російські еліти до життя після поразки у війні з Україною.

Водночас керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов вважає, що в Російській Федерації багато хто хоче фізично усунути власника ПВК "Вагнера" Пригожина. Буданов заявив, що його політичне майбутнє пов'язане з виживанням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.05.2023 07:01