Шпигун Егісто Отт. Скріншот із відео

В Австрії затримали колишнього розвідника: його підозрюють у шпигунстві на користь Росії

В Австрії затримали відомого колишнього розвідника Егісто Отта за підозрою у шпигунстві. Він — колишній працівник уже розформованого Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом.

Про це повідомило видання Der Standard. В австрійській прокуратурі зазначили, що затриманий наразі перебуває під вартою у слідчому ізоляторі.

Віденська прокуратура розслідує справу Отта з 2017 року за звинуваченнями у зловживанні службовим становищем, веденні таємної розвідки на шкоду Австрії та порушенні державної таємниці. Арешту передувала інформація про те, що Отт передавав російським шпигунам вміст мобільних телефонів високопосадовців. Його колишнього зятя, який, як вважають, сприяв цьому злочину, теж заарештували. У помешканнях обидвох затриманих провели обшуки.

Зовсім недавно Отт потрапив у заголовки газет у зв’язку з постаттю колишнього члена правління німецької компанії Wirecard Яна Марсалека.

Медійники зазначали, що Отт допомагав Марсалеку у створенні шпигунського осередку для Росії в рамках BVT. Він разом із колишнім керівником відділу BVT Мартіном Вайсом збирали інформацію для Марсалека та Росії, спираючись на свою попередню діяльність. Зібрана інформація стосувалася журналістів, які проживають в Європі, а також казахстанського опозиційного політика.

Нагадаємо, на початку березня Financial Times, посилаючись на коментарі західних розвідників і чиновників, зазначав, що Росія значно посилила шпигунську діяльність у Європі. Особливо це відчувалося під час двох періодів — одразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та після значних невдач упродовж 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.03.2024 23:40