Фото: Pixabay

В Україні ціни на огірки побили семирічний рекорд

В Україні третій тиждень поспіль збільшуються ціни на тепличні огірки. Головна причина — дефіцит овочу на ринку.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

"Підтримку зростання цін у цьому сегменті надає дефіцит даних овочів у країні, оскільки пропозиція цієї продукції місцевих комбінатах дуже обмежена. В той самий час, попит на тепличні овочі з боку покупців залишається стриманим, але при цьому стабільним", — йдеться у повідомленні.

Як зауважили фахівці, наразі оптові ціни на огірки становлять 80-100 грн/кг ($1,94-2,42/кг), що в середньому на 24% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Нинішні ціни на тепличні огірки в Україні є найвищими, як мінімум, за останні сім років.

Водночас аналітики додали, що багато імпортерів уже готуються почати масові закупівлі огірків у Туреччині. Зазвичай імпортні огірки починають надходити на внутрішній ринок із другої половини жовтня, коли пропозиція від місцевих фермерів різко падає.

"На сьогодні тепличні огірки в Україні вже пропонуються до продажу в середньому на 29% дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому експерти не виключають, що тепличні комбінати будуть і надалі робити спроби підвищувати ціни на свою продукцію за умови збереження поточних темпів збуту. На їхню думку, зростання цін у цьому сегменті зупиниться лише з моменту початку постачання в Україну перших об'ємних партій огірків із зовнішніх ринків", — додали фахівці.

Нагадаємо, раніше в Україні збільшилися ціни на яблука. Підвищення було зумовлене скороченням пропозиції яблук зимових сортів на внутрішньому ринку.

Додамо, попри війну, українська економіка демонструє продовження тенденції відновлювального зростання. З початку 2024 року показник валового внутрішнього продукту (ВВП) зріс на 4,5% (±1%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.10.2024 20:22