Фото: Pexels

В Україні хочуть повернути податкові перевірки: коли чекати на зміни

В Україні планують відновити планові та позапланові податкові перевірки. Відповідний законопроект уряд схвалив у середу, 5 вересня.

Про це розповів постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Кабінет міністрів України схвалив законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок", — написав він у своєму Telegram.

Документ передбачає, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

"Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення", — анонсував Мельничук.

Повернення довоєнного податку

Президент України Володимир Зеленський 26 липня підписав закон про повернення довоєнного оподаткуванняЗгідно з ухваленим документом, передбачається скасування можливості для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку третьої групи із застосуванням ставки у розмірі 2% від суми доходу; скасування можливості для ФОП-платників єдиного податку першої та другої групи не сплачувати єдиний податок; відновлення проведення документальних перевірок; відновлення штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.

Нагадаємо, раніше очільник фінансового комітету Ради Данило Гетманцев повідомив, що від 1 жовтня 2023 року для підприємців повертаються штрафи за відсутність касового апарату. 

До того ж від 1 серпня повернулися перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.09.2023 19:18