Фото: Pixabay

В Україні торік зросли гривневі вклади фізосіб на рахунках: голова НБУ оприлюднив статистику

За минулий рік банківські рахунки фізичних осіб в гривнях зросли на 20,5%. Також знизився відсоток доларизації депозитів за рахунок приросту гривневих коштів.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.

"Увесь рік тривало зростання гривневих коштів фізичних осіб на рахунках банків: на 7,3% за квартал та на 20,5% за рік. Річний темп приросту роздрібних строкових депозитів став рекордним за понад десятиліття — 37,2%", — поінформував він.

Голова Національного банку зазначив, що знизився рівень доларизації.

"Відзначу, що рівень доларизації депозитів знижувався шостий квартал поспіль (до 31,5%) внаслідок активнішого приросту гривневих коштів", — пояснив посадовець.

За словами Пишного, кредитоспроможний попит в Україні зростає, а банки можуть його задовольнити. Також він відмітив, що кредитування зросло у всіх сегментах.

Зокрема, корпоративне кредитування продемонструвало таку динаміку, що майже компенсувала падіння на початку 2023 року, — 0,7% за рік. Це пов'язано з тим, що ринкові ставки за гривневими кредитами бізнесу знизилися протягом на 2,3 в. п. (до 17,7% річних). Найпомітніше — за кредитами для малих й середніх підприємців. Подібна динаміка спостерігалась і за кредитами фізособам — вартість за новими угодами знизилась на 2,5 в. п. за рік.

Нагадаємо, у 2024 році більшість українських банків планує знизити вартість всіх депозитів. За даними опитування про банківське фондування, яке було проведене Національним банком України, це може відбутися у січні-березні 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.02.2024 01:21