Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

В Україні ввели спеціальний прикордонний режим: що це означає

Для перебування в прикордонній смузі завширшки п’ять кілометрів від лінії державного кордону потрібно мати спеціальний дозвіл органу Державної прикордонної служби України. Дозвіл на перебування, проживання чи переміщення в прикордонній смузі діятиме в зоні відповідальності загону, який його видав.

Про це під час брифінгу в Закарпатській обласній військовій адміністрації розповів заступник начальника штабу Чопського прикордонного загону Віктор Кованюк.

Він пояснив, що, згідно із законодавством, населені пункти та місця масового відпочинку людей не входять в прикордонну смугу.

"Якщо людина йтиме з-за меж прикордонної смуги до населеного пункту, то фактично їй не потрібно отримувати цей дозвіл. Але якщо вона захоче залишити межі цього населеного пункту, сходити до лісу або ще щось, то такий дозвіл необхідно мати. До прикладу, в Чопі в людини такий дозвіл ніхто перевіряти не буде, але якщо ця особа буде рухатися за межі Чопу до Соломонова, то її можуть зупинити прикордонники та перевірити відповідний дозвіл. Для місцевих мешканців такі дозволи нададуть безстроково", — зазначив він.

За його словами, отримання дозволу також не стосується людей, які рухаються до державного кордону з метою перетину або від державного кордону.

"Це також не стосується водіїв, які здійснюють дальні перевезення. І це не стосується людей, чия поїздка починається та закінчується за межами прикордонної смуги, тобто фактично вони використовують дорогу або залізницю для того, щоби проїхати до своїх місць призначення без зупинок, не виходячи з автомобіля. Це також не стосується правоохоронців та інших осіб, які визначені в урядовій постанові. Коли це повноцінно запрацює, прикордонники перевірятимуть наявність дозволу у людей, які перебуватимуть у прикордонній смузі", — пояснили працівники Чопського прикордонного загону.

Джерело: Закарпатська ОВА

Джерело: Закарпатська ОВА

Зокрема, в Закарпатській області такі документи можна буде отримати у штабах 27 (Мукачево) та 94 прикордонних загонів (Чоп). Дозвіл на перебування, проживання чи переміщення в прикордонній смузі діятиме в зоні відповідальності загону, який його видав.

Нагадаємо, раніше голова Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков розповідав про підготовку плану заходів для усунення корупційних ризиків під час перетину кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.01.2024 19:52