Колаж TrueUA

В Україні змінили умови отримання пільгових кредитів за програмою "єОселя": що варто знати

З 19 вересня 2024 року набрати чинності зміни до умов отримання пільгових кредитів за програмою "єОселя". Тепер власники житла, яке зруйнувала Росія, можуть використати сертифікат "єВідновлення", щоб покрити перший внесок за іпотекою.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Постановою Кабінету міністрів №939 передбачено низку змін до програми "єОселя", — йдеться у повідомленні.

Зміни програми "єОселя" передбачають наступне:

  • власники зруйнованого житла зможуть використати сертифікат "єВідновлення" (у разі його отримання), щоб повністю або частково покрити перший внесок за іпотекою у межах програми "єОселя";
  • придбати житло зможуть українці, які раніше вже брали участь у державних житлових програмах. Йдеться про громадян, будинки яких були зруйновані або залишилися на тимчасово окупованій території;
  • українці зможуть придбати майнові права на приватні будинки на етапі будівництва;
  • українці віком до 25 років можуть отримати іпотеку із початковим внеском від 10% (раніше було від 20%);
  • сплачувати іпотеку можна протягом 10 років. 

У Мінреінтеграції уточнили, що за програмою "єОселя" не можна придбати житло, яке належить до пам'яток архітектури. 

умови єОселя

Інфографіка: Мінреінтеграції

Що таке програма "єОселя"?

"єОселя" — це державна програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку чи приватного будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних. Програма реалізується Міністерством економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та "Укрфінжитло" за ініціативи президента Володимира Зеленського. Раніше програма передбачала лише придбання квартири, однак з січня 2023 року завдяки розширенню з'явилася можливість придбати в іпотеку приватний будинок.

Ця програма передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках, а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. 

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у 2024 році за програмою "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%, держава планує видати 12 тисяч кредитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.09.2024 18:38