"Умови "єОселя" потрібно змінювати": нардепка вказала на недоліки програми

За два роки програмою "єОселя" скористатися майже 13 тисяч українських родин. Проте пільгова іпотека ефективно працює лише для певних категорій громадян, тому її умови потрібно змінювати.

Таку заяву зробила голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк, посилаючись на дані статистики компанії "Укрфінжитло".

За її словами, загальна сума виданих кредитів за програмою "єОселя" перевищила 20 мільярдів гривень. Однак більша частина її користувачів — військовослужбовці та силовики. Це свідчить про недоступність іпотеки для широкого загалу громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Станом на початок вересня кількість українців, які стоять у квартирній черзі, перевищує 600 тисяч осіб.

"Тобто, програма певним чином функціонує, але нині назвати її ефективною для розв'язання житлового питання складно. Зокрема, ми бачимо, що 7185 кредитів за пільговою іпотекою отримали сім'ї військовослужбовців і силовиків, а це 56% всіх виданих за "єОселею" кредитів. Це означає, що програма взагалі недоступна широкому загалу громадян, які потребують поліпшення своїх житлових умов. Зокрема, для ветеранів і ВПО. Так, за весь період роботи програми першим видали лише 226 кредитів, а другим — 258. Іншими словами, нашим переселенцям і ветеранам видали майже у 15 разів менше кредитів на житло, якого вони потребують. Це очевидна диспропорція, яку потрібно виправляти", — пояснила парламентарка.

Шуляк переконана, що для цього слід переглянути умови програми, оскільки скористатися пільговою іпотекою для більшості громадян є досить складно. За її словами, йдеться про розмір першого внеску — 20% вартості житла, які в реальності можуть сягати третину вартості, віку житла — не старше трьох років, а також відсоткової ставки у 7%.

Перший внесок: які зміни пропонує нардепка

Щодо першого внеску, Шуляк переконана, що його слід зменшити щонайменше до 15% (за стандартних умов банки просять сплатити від 30% суми іпотеки, а "єОселя" дозволяє зменшити внесок до 20%). Однак деякі банки одразу просить ті самі мінімум 30%, мотивуючи це тим, що ціна на обрану квартиру вища за допустиму по програмі, або ж платоспроможність потенційного позичальника не переконлива. Крім цього, установа може наполягати на оплаті страхування іпотеки, разової комісії, послуг нотаріуса, відкриття рахунку, переказ коштів на рахунок продавця тощо.

"Втім, люди погоджуються на такі умови — зокрема, ВПО, у яких немає вибору. Тому, чим меншим ми зробимо розмір першого внеску, тим меншим буде реальний", — аргументувала вона.

Вік житла: які зміни пропонує Олена Шуляк

За словами нардепки, зміни потрібні і для віку житла, яке можна придбати за програмою, оскільки чинні умови не дозволяють купувати житло старше трьох років. Тобто, сюди не підпадають квартири, які були збудовані не тільки в 1990 роках, а і взагалі вся житлова нерухомість, збудована до 2021 року, коли в Україні був "будівельний бум".

"Це значно звужує можливості знайти відповідну пропозицію навіть у містах мільйонниках, не говорячи вже про маленькі містечка. Саме тому ми бачимо нерівномірний розподіл учасників програми за регіонами. Найбільше квартир було придбано в Київській області — понад три тисячі та Києві — понад дві тисячі, адже там найбільше розвинений первинний ринок нерухомості. Водночас саме в невеликих населених пунктах ціни на житло є набагато доступнішими. До того ж людина повинна мати можливість придбати житло там, де живе і працює. Необхідно відкрити можливість брати в кредит житло на вторинному ринку, якому не більше 10 років", — переконана Шуляк.

Що таке програма "єОселя"?

"єОселя" — це державна програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку чи приватного будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних. Програма реалізується Міністерством економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та "Укрфінжитло" за ініціативи президента Володимира Зеленського. Раніше програма передбачала лише придбання квартири, однак з січня 2023 року завдяки розширенню з'явилася можливість придбати в іпотеку приватний будинок.

Ця програма передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках, а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. 

Варто зазначити, що у серпні уряд вніс зміни до програми "єОселя", зменшивши перший внесок за іпотекою до 10% для громадян віком до 25 років. Це рішення виконує доручення президента та має на меті збільшити участь молоді у програмі.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у 2024 році за програмою "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%, держава планує видати 12 тисяч кредитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.09.2024 20:48