Денис Шмигаль. Джерело: Урядовий портал

В уряді анонсували "справедливе" бронювання військовозобов'язаних: міністерства розробляють концепцію

Справедливе й раціональне бронювання військовозобов'язаних є основою робочої економіки та інфраструктури. Профільні міністерства повинні найближчим часом внести оновлену постанову про бронювання.

Таку заяву під час засідання Кабінету міністрів зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами глави уряду, сьогодні обороноздатність держави залишається пріоритетом, у зв'язку з чим кожного тижня ухвалюються рішення, які посилюють Україну. Ефективна оборона, за словами Шмигаля, є синергією зусиль фронту та тилу.

"Наші військові захищають Україну на передовій, але для їх забезпечення потрібна робоча економіка та інфраструктура. Одним із ключових питань в цьому напрямку є справедливе і раціональне бронювання військовозобов’язаних. Працівників підприємств, які дійсно критично важливі", — наголосив він.

Денис Шмигаль заявив, що доручив профільним міністерствам внести оновлену, більш справедливу постанову про бронювання. Їм також було доручено визначити перелік об’єктів та підприємств критичної інфраструктури.

"Потрібні чіткі та зрозумілі критерії, щоб ні у військових, ні у суспільства не виникало жодних питань, чому ті чи інші люди є заброньованими в нашій державі", — резюмував Шмигаль.

Раніше повідомлялось, що економічний комітет Верховної Ради розробляє нову модель бронювання працівників. Цей процес відбувається паралельно до основного законопроекту про мобілізацію.

Як відбуватиметься бронювання

Сплата збору. Підприємство вносить відомості про працівників на електронному порталі, надає квитанцію про сплату збору, у випадку ФОП — довідку про рух коштів.

Верифікація. Податкові органи в онлайн режимі підтверджують відсутність заборгованості, відбувається онлайн-перевірка особи заброньованого. Людина отримує жовтий QR код, що підтверджує процедуру бронювання. Протягом 60 днів необхідно оновити власні дані в ЦНАП для валідації бронювання.

Оновлення даних. Заброньована особа відвідує ЦНАП, де оновлює дані та валідує бронювання. Кожен заброньований отримує зелений QR код, що підтверджуватиме його бронювання.

У Європейській бізнес-асоціації запевнили, що модель поширюється на всіх найманих працівників та ФОП, втім не поширюватиметься на дефіцитні військово-облікові спеціальності. За цією моделлю, компанія може самостійно обрати, яких працівників забронювати. Водночас економічна бронь не дає дозвіл на виїзд. Для підприємців діє додаткова вимога — подання довідки про наявність обороту на суму, не менше вартості трьох місяців бронювання для підтвердження реальної активності.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив нещодавно, що після перегляду внутрішніх ресурсів і уточнення бойового складу Збройних сил України озвучена цифра про потребу в 500 тисяч мобілізованих стала неактуальною. Її суттєво зменшили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.04.2024 14:39