Фото: Рixabay

Вчені створили детальний атлас мозку

Вчені презентували найдокладніший атлас людського мозку у вигляді каталогу з більш ніж трьох тисяч типів клітин, які відповідають за емоції, мислення, пам'ять та хвороби.

Про це йдеться у журналі Science. 

Раніше дослідники вже складали карту людського мозку за допомогою таких методів, як магнітно-резонансна томографія, але це перший атлас всього людського мозку на рівні однієї клітини, що показує його складні молекулярні взаємодії.

"Такі атласи дійсно закладають основу для набагато кращого розуміння людського мозку", — зазначає нейробіолог з Інституту неврології та психічного здоров'я Флорі в Мельбурні Ентоні Ганнан.

Нейробіологиня з Нідерландів Кімберлі Сілетті та її команда заклали наріжний камінь для атласу, секвенувавши РНК понад трьох мільйонів окремих клітин зі 106 місць, що охоплюють весь мозок людини. Аналіз задокументував 461 широку категорію клітин мозку, які містять понад три тисячі підтипів.

"Я була здивована кількістю різних типів клітин", — заявила дослідниця.

За словами співавтора дослідження молекулярного біолога Стена Ліннарссона зі Швеції, стовбур мозку — відносно маловивчена структура, що з'єднує головний і спинний мозок — містив особливо велику кількість типів нейронів.

"Одним з найбільших сюрпризів тут є те, наскільки неймовірно складним є стовбур мозку", — сказав він.

Дослідження показують, що типи клітин, з яких складається людський мозок, подібні до тих, що складають мозок інших приматів. Це дозволяє припустити, що саме відмінності в тому, як ці типи клітин поєднуються, і в активності лише кількох сотень генів, допомагають пояснити складні когнітивні здібності, якими володіє людина.

Так, Генрі Грілі, професор права Стенфордського університету, порівняв цю роботу над мозком з відправленням космічного корабля, який має облетіти іншу планету і зробити знімки.

Дослідники вже приступили до наступного етапу проекту, де вони намагаються створити ще повніші атласи. Команда також працюватиме з більшою кількістю зразків тканин, щоб створити картину того, як людський мозок може змінюватися в різних популяціях і вікових групах.

Варто додати, що ця робота є частиною ініціативи Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies (BRAIN) з розробки інструментів та технологій для розуміння та картування людського мозку, на яку уряд США виділив три мільярди доларів.

Нагадаємо, вчені з Університету Південної Каліфорнії (USC Dornsife) вважають, що визначили новий базовий смак, який можна відчути язиком. Йдеться про хлорид амонію. Він присутній як у токсичних речовинах, так і кондитерських виробах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 24.10.2023 04:19