Диктатори Ніколас Мадуро та Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Венесуела екстрадувала до Росії двох колумбійців, які воювали за Україну

Венесуела передала до Російської Федерації двох колумбійців, які влітку 2023 року приєдналися до Іноземного легіону та стали на захист України. Це перший подібний випадок від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на колумбійські медіа. Журналісти зазначили, що двох колумбійців — Александера Анте та Хосе Арона Медіну — затримали венесуельські правоохоронці в середині липня 2024 року в столиці Венесуели Каракасі, коли ті саме поверталися з України додому. Після затримання чоловіків передали до Росії.

Затримання громадян Венесуели 30 серпня підтвердили у ФСБ Росії. У повідомленні зазначається, що в чоловіків виявили документи, що "підтверджують протиправну діяльність", і одяг, пов’язаний з батальйоном "Карпатська Січ", до складу якого входять іноземні військові в Україні.

Московський суд помістив затриманих колумбійців у СІЗО суворого режиму "Лефортово". Чоловікам інкримінують участь у збройному конфлікті проти Російської Федерації. Максимальне покарання передбачене за цією статтею в Росії — позбавлення волі до 15 років.

"Екстрадиція й арешт, ймовірно, спрямовані на те, щоби налякати інших іноземців, які могли би розглянути можливість приєднатися до збройних сил України, а також підкреслити альянс Росії з такими країнами, як Венесуела, та з лідером Ніколасом Мадуро", — зробили висновок аналітики Politico.

Нагадаємо, на початку серпня державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що існують переконливі докази того, що опозиціонер Едмундо Гонсалес, а не диктатор Ніколас Мадуро, переміг на президентських виборах у Венесуелі. Тож у країні варто розпочати переговори про мирний перехід влади.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.08.2024 16:55